Een soort hades

By Guy Clemens, 12 oktober 2015

Theater Utrecht

In zijn magnum opus Een soort Hades schetst de Zweedse toneelschrijver Lars Norén het portret van een reeks onvergetelijke karakters die behoren tot een groeiende groep verschoppelingen in onze huidige maatschappij. Mensen die om uiteenlopende redenen niet meer verder kunnen in hun bestaan zoals anderen dat doen. Mensen die zijn vastgelopen, die onbehuisd zijn. Mensen die om de een of andere reden als hinderlijk of lastig worden ervaren.

De Hades van Norén, een psychiatrisch ziekenhuis waarin de tijd tot stilstand gekomen lijkt, is niet enkel een onderwereld, maar ook een thuis, een veilige haven. Maar ook de geliefden, ouders en verplegers die hen bezoeken of verzorgen komen aan bod. Op even indringende als hilarische wijze geeft de strakke poëtische taal deze mensen een stem om tot ons hart te spreken. De première is op 24 november in Stadsschouwburg Amsterdam. Op 3 januari is Een soort Hades de voorstelling die de opening vormt van de geheel verbouwde grote zaal van Stadsschouwburg Utrecht.

Regisseur Thibaud Delpeut geeft met Een soort Hades een vervolg aan zijn werk rondom de niet-aflatende zoektocht van de mens naar duiding en zingeving. Net als Norén zet hij de zwakkeren in onze samenleving centraal in een tijd van maakbaar geluk en afbrokkelende zorg. Met zijn kenmerkende indringende, muzikale handschrift maakt hij van Een soort Hades een intieme voorstelling voor een groot ensemble van absolute topacteurs.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail