Kunsthart

By Guy Clemens, 10 januari 2015

Nominatie Louis d’Or 2015

Kunsthart geselecteerd voor het Theater Festival 2015

Uit het juryrapport:
“Guy Clemens, Hannah van Lunteren en Sieger Sloot spelen in regie van Lineke Rijxman een heerlijk stel personages, die allemaal op een eigen manier met kunst in de maatschappij te maken hebben. Vet aangezet soms maar steeds geloofwaardig en inhoudelijk sterk. Bravo ook voor schrijver Nathan Vecht.”

Sterrenregen voor Kunsthart!

Parool *****: “Het is een hilarische, puntige en bij vlagen briljante tekst waarin steeds andere partijen uit de bestuurlijke en de kunstwereld tegenover elkaar staan.” Lees hier de hele recensie.

NRC****: “In de regie van Lineke Rijxman krijgt de toeschouwer een ontluisterende blik achter de schermen van belangrijke politieke beslissingen op kunstgebied. Rijxman en schrijver Nathan Vecht laten op treffende, humoristische wijze het ongemakkelijke huwelijk zien tussen kunst en politiek.” Lees hier de hele recensie.

De Volkskrant****: “Theater dat op een zo vrolijke en toch ook inhoudelijke manier naar de eigen wereld (en de belangen daaromheen) kijkt, dat zie je niet zo vaak.” Lees hier de hele recensie.

Scènes*****: “Kunsthart is vooral de voorstelling van Guy Clemens. Met zijn superieure techniek nestelt hij zich in de eredivisie van acterend Nederland nabij Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma. Maar ook Mugmetdegoudentand verdient een pluim, want het bewijst zich met deze even amusante als intelligente productie opnieuw als ideale chroniqueur van onze tijdgeest. Dat ze dit al dertig jaar met een constante kwaliteit volhouden is onvoorstelbaar knap.” Lees hier de hele recensie.

Haarlems Dagblad: “In alle opzichten raak: het gesprek tussen de vrouw van Armin van Buuren en de chef-dirigent van het Concertgebouworkest is opzienbarend; het gedrag van de voorzitter/bestuurder even herkenbaar als schokkend en het gesprek tussen de twee echtgenotes ontroerend. Vooral in dit middenstuk is het lachen en genieten en huilen tegelijk. Kunsthart is een buitengewoon geslaagde voorstelling: een must see voor iedereen die kunst (g)een goed hart toedraagt.”

Theaterkrant****: “Alle hulde voor Kunsthart (…) De tekst van Vecht is meeslepend en geestig. Het spel ook. Guy Clemens is voor mij de ster van de avond.”  Lees hier de hele recensie.

Kijk op mugmetdegoudentand.nl voor de speellijst.

Kunsthart

Heel af en toe haalt kunst de voorpagina van de krant. Meestal niet omdat er iets van grote schoonheid tot stand is gekomen, maar vanwege een conflict tussen kunst en politiek. Kunsthart belicht drie van zulke berichten uit onze recente geschiedenis: De Mars der Beschaving tegen de kunstbezuinigingen, het gesteggel over de fietstunnel van het Rijksmuseum, en het niet vlekkeloos verlopen optreden van het Concertgebouworkest en Armin van Buuren tijdens de troonwisseling.

In drie eenakters zien we een fictieve weergave van wat er achter gesloten deuren plaatsvond. Wat verkondigen de hoofdrolspelers van deze gebeurtenissen buiten het zicht van de camera’s?

Een Eerlijk Mens, waarin onze premier de protesterende kunstwereld hartstochtelijk de maat neemt, was al te zien op het Theaterfestival 2013. Het Parool schreef daarover: “Mark Rutte steelt de show tijdens opening Theaterfestival. Een geestige en vileine ontleding van Nederland.” In Kunsthart schetst deze eenakter samen met twee nieuwe delen een beeld van de Nederlandse volksaard en hoe we ons verhouden tot de kunsten. Heeft de Nederlander eigenlijk wel hart voor kunst? 

Credits
Spel: Guy Clemens, Sieger Sloot en Hannah van Lunteren
Regie: Lineke Rijxman
Tekst: Nathan VechtFacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail