Hedda Gabler

By Guy Clemens, 8 juli 2016 

 

 

Over de voorstelling

Hoe kan het dat een volledig geslaagd bestaan aanvoelt als een volslagen mislukking? Thibaud Delpeut neemt, na zijn geroemde Nora (Toneelgroep Amsterdam), opnieuw een Ibsen ter hand. In Hedda Gabler voert hij ons mee naar de onderbuik van een vastgelopen generatie die ontwaakt op de ochtend na het grote feest van onze tijd. Het geld is bijna op, de mogelijkheden ogenschijnlijk uitgeput en de doelen zijn bereikt. Maar het leven moet nog door.

Hedda Gabler is een even tragisch als ontluisterend portret van een vrouw die ten onder gaat aan haar eerlijkheid. Ze is gevangen in een immobiele, emotioneel vlakke relatie met Tesman. De in haar ogen ontluisterende naïviteit van haar vriendin Thea vervult haar met weerzin. Haar vroegere minnaar Løvborg (Reinout Bussemaker) vecht met zijn meeslepende levensstijl. Alleen haar vriend, tevens aartsvijand Brack (Peter Blok) is een geduchte tegenstander. Terwijl iedereen om Hedda heen langzaam zijn plek in het geheel vindt of accepteert, slaat bij haar de paniek toe. Uit lijfsbehoud begint ze een gruwelijk spel van manipulatie, verleiding en destructie.

In de regie van Thibaud Delpeut wordt Hedda niet gedreven door verveling, maar door een intense drang een leven te leiden wat de moeite waard is en de diepe pijn en verwarring van een vrouw die die weg niet kan vinden. In zijn kenmerkende felrealistische en filmische stijl schetst hij met scherpe streken een intens, ontroerend en alarmerend portret van een maatschappij in de wurggreep van narcisme.

Credits

Tekst: Henrik Ibsen
Regie, bewerking en muziek: Thibaud Delpeut
Spel: Reinout Bussemaker, Peter Blok, Guy Clemens, Astrid van Eck, José Kuipers en Karina Smulders
Dramaturgie: Joris van der Meer
Scenografie: Roel van Berckelaer

 

Voor de speelleest kijk hier

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail